Publikacija na četiri jezika o kikindskim sastajalištima

posted in: Vesti | 0

11120076_10153066326599843_7387676407168395663_n Publikacija “Kikinda na četiri jezika” biće promovisana na proslavi desetogodišnjice postojanja Kikindske inicijative mladih. Po prvi put kikindska javnost imaće priliku da se upozna sa zbirkom priča o gradu na četiri jezika, koju su kreirali mladi autori i autorke Kikinde. Ono što je posebno zanimljivo je da zbirku čini šest priča o kikindskim lokacijama- trgu, nekadašnjem zatvoru u Kuriji, kafani na najpoznatijem ćošku Kikinde, gradskom hotelu, pijaci i železničkoj stanici.
Projekat „KreaAktivno pisanje“ je realizovan zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Opštine Kikinda.
Kikindska inicijativa mladih je u saradnji sa Kancelarijom za mlade sprovela kurs kreativnog pisanja, gde su polaznici/ce imali priliku da se upoznaju sa različitim književnim formama i stilovima. Tokom serije književnih radionica oni su radili na stvaranju kratkih priča kako bi priče kao produkt radionice bile objavljene u formi zbornika na srpskom, rumunskom, mađarskom i engleskom jeziku.

“Kako bolje upoznati Kikindu nego kroz obilazak tekstilne radnje Hermana Špigla u centru Velike Kikinde, doživljaj Mitra Avramovskog, stražara u zatvoru Kurije, kroz atmosferu kafane na kikindskom ćošku, ulogu požarnih stepenica hotela u životu i smrti jednog biznismena, filozofiju života beskućnika sa kikindske pijace i kroz otkrivanje tajne železničke stanice? Kikinda, iz očiju mladih, opisana iz vremena sadašnjeg, a tako vanvremenska i vangeneracijska,
daje nam na uvid samu srž grada- njegove lokacije i meštane u večnom zagrljaju”.