KIM obnavlja akreditaciju pri ERASMUS + programu

posted in: Vesti | 0

Kikindska inicijativa mladih od 2009. godine aktivno učestvuje u programu Evropske Komisije ”Mladi u akciji” koji je omogućio brojnim mladim Kikinđanima i Kikinđankama sticanje novih znanja, upoznavanje kulture, običaja i različitih stilova života putem kratkoročnih i dugoročnih programa razmena mladih.

Do sada je KIM bio sertifikovan da šalje volontere i volonterke u okviru programa Evropski volonterski servis, a ove godine će konkurisati da bude i “hosting” organizacija, tačnije, da može i da prima volontere iz Evrope putem programa razmene.

U 2013. godini, u saradnji sa organizacijom Spektrum iz Salzburga, Kikindska inicijativa mladih realizovala je projekat slanja volonterke u Austriju, u okviru programa „Evropski volonterski servis“ Evropske Komisije. Takođe, nedavno su se iz Italije vratile volonterke KIM-a, gde su učestvovale na seminaru koji je finansijski bio podržan od strane Evropske Komisije, u okviru programa “Erasmus +”, koji je nastavak već pomenutog programa.

“Jedan od uslova koji nam je nedostajao da bismo mogli biti organizacija koja će biti domaćin volonterima iz Evrope bio je poslovni prostor udruženja, što smo od ove godine dobili. Verujem da ćemo do oktobra dobiti odgovor da li smo dobili sertifikat i za ovu opciju”, rekla je izvršna direktorka Kikindske inicijative mladih Dragana Dukić.

Na konferenciji za medije koja je organizovana sa ciljem promocije ovih programa, Dunja Glišić, koja je tokom deset meseci volontirala u Austriji, prenela je svoje iskustvo i utiske. “Volontirala sam u organizaciji Spektrum u Salzburgu i radila sam sa decom od 5 do 12 godina. Želela sam da odem u inostranstvo i vidim kako je to živeti 10 meseci van Srbije, iskoristila sam priliku i nije mi bilo teško da odem”, rekla je Dunja Glišić.

“Zajedno sa još dve aktivistkinje KIM-a bila sam na seminaru pod nazivom “Internet za promociju društvenog aktivizma”.Evropska unija finansira mnoge seminare sa različitim temama i mislim da to predstavlja odličnu priliku za mlade ljude da odu u inostranstvo, da upoznaju svoje vršnjake iz Evrope, da razmene sa njima ideje i iskustva, da unaprede svoje veštine”, rekla je Svetlana Marčeta, aktivistkinja KIM-a.

Nađa Dobrijević, koja je sa Svetlanom bila u Italiji, rekla je da su ovakvi programi vrlo važni za mlade ljude. “Ova putovanja su jedan vid neformalnog obrazovanja, kroz upoznavanje evropske kulture, evropskog društva, upoznavanja različitih osoba i njihovih tradicija, i mislim da je to važno za razvoj svake mlade osobe. Ono što mi radimo sada jeste promocija ovakvih programa jer mnogi misle da im je to nedostupno, a nije, jer organizacije kao što je KIM to omogućavaju” zaključila je Nađa.

Vesti o konferenciji možete videti ovde.